Brett House
3rd September 2019
Ali House
3rd September 2019

Beard House Extension


Soon after retirement, a couple looking to future proof their living accommodation approached MDa to assist with identifying a house with the potential for renovation/extending. MDa accompanied the client during multiple house viewings to guide them on the potential for modification to cater for their needs. Undaunted by the prospect of a major project, a dilapidated and unsightly bungalow was acquired. Requiring a complete reconfiguration at ground floor no room remained unaltered and the footprint was extended.

The solution involved a new spatial sequence creating a master bedroom at the front of the house alongside a formal lounge. Down from the existing hall a new study area and open plan kitchen area interface with the garden. Floor to ceiling glass screens, doors and rooflights flood the arrangement with light and views to the greenery outside. A new roof and dormer windows at first floor level enhance the property with 2 well proportioned guest bedrooms and bathroom.

To resolve the awkward ground floor layout the entire back wall at ground floor was removed, and the footprint extended, to create a substantial open plan kitchen / dining / sitting area. Access to the new extension was formed via a new doorway at the foot of the staircase This new addition to the floorplan shifts the focus of the house towards the garden, connecting it with the outdoors via an elevation of large sliding glass panels. A new side entrance off the new utility room / cloakroom connects the open plan area with the driveway and provides access for everyday use. At attic level, a new master suite is created to address the imbalance of the number of bedrooms versus the expanse of public rooms.